WordPress-kotisivut ilmaiseksi
Sanottakoon se heti alkuun, että vaikka WordPress-sivut on mahdollista perustaa täysin ilmaiseksi, kannatta miettiä onko se välttämättä paras vaihtoehto. Lähinnä kysymys kuuluu, että haluatko saada aikaan vain yksinkertaiset harjoitus- tai harrastussivut, joissa sivujen ulkoasulla, toiminnoilla ja yksityiskohdilla ei ole juurikaan väliä ja tyydyt siihen mitä sinulle ilmaiseksi annetaan.

Mikäli et halua maksaa mistään mitään tai tarkoituksesi on vain kokeilla ja harjoitella niin WordPressin voi asentaa itsenäisesti WordPress.com-palveluun. WordPress-sivut vaativat aina jonkinlaisen palvelimen, johon WordPress asennetaan. WordPress.com-palvelussa on useampia maksullisia vaihtoehtoja, mutta edullisin vaihtoehto on ilmainen jäsenyys, joka riittää yksinkertaisille sivuille ja harjoitteluun. Mikäli tulevan sivuston ulkoasuvaatimuksetkaan eivät ole mahdottomat niin saatavilla on ilmaisia teemoja (valmiiksi rakennettuja ulkoasuja), joista jokainen voi valita mieleisensä ja kotisivut saa näin aikaan jopa ilman koodausta.
Vaikka saat webhotellin ja sivuston ulkoasun tarvittaessa ilmaiseksi niin esimerkiksi oman domainin rekisteröinti maksaa hieman, joten omaa kukkaroa joutuu kaivamaan yleensä vähintään jossain vaiheessa. WordPress.com-palvelu tarjoaa ilmaisen alidomainin (jotainitsekeksittyä.wordpress.com). Mikäli haluat tilalle aivan oman domainin (jotainitsekeksittyä.com) niin se maksaa jotain domainista riippuen. Valitettavasti fi-päätteistä domainia ei kuitenkaan ole tässä kohtaa tarjolla. Ilmainen kotisivutila myös sijaitsee ulkomailla. Se ei ole lataustehoiltaan nopein mahdollinen, kun sivustoa katsotaan Suomessa. Ulkomailla sijaitseva sivusto ei ole välttämättä hyvä vaihtoehto myöskään Eurooppalaisia GPDR-tietosuoja-asioita ajatellen. Kaiken lisäksi esimerkiksi verkkokaupan perustaminen vaatii vähintään jonkinlaisia rahallisia sijoituksia, joten mikäli tarkoitus on tehdä oikea suomalainen yrityssivusto tai verkkokauppasivusto suomalaisille asiakkaille fi-päätteisellä domainilla niin WordPress.com-palvelu kannattaa unohtaa ja miettiä muita vaihtoehtoja tilalle.
WordPress-kotisivut edullisesti
Edullisin tapa saada aikaan omat WordPress-sivut on rakentaa ne itse. Tässä kohtaa kysymys kuitenkin kuuluu, että onko sinulla aiempaa kokemusta kotisivujen rakentamisesta tai kiinnostusta ja aikaa kotisivujen rakentamisen opetteluun?

Jos oma vaatimustaso tuleville WordPress-sivuille on vähintäänkin jonkinlainen ja olet myös valmis rahallisesti sijoittamaan sivuihin niin kannattaa unohtaa WordPress-com-palvelu. Jos haluat oman yrityksen bisneksen mahdollisimman nopeasti käyttöön ja saada aikaan toimivat ja pitkälle tulevaisuuteen kestävät sivut niin kannattaa harkita ammattilaisen käyttämistä. Jos taas haluat päästä edullisesti liikkeelle ja saada samalla harjoittelua kotisivujen pystyttämisestä niin kaikki on toki edelleen mahdollista.
Voit valita mahdollisimman edullisen kotimaisen web-hotellin, hankkia maksullisen fi-päätteisen domainin ja alkaa selvittää WordPressin asentamista hankkimaasi web-hotelliin. Toisin kuin hellpokäyttöisessä WordPress.com -palvelussa niin WordPressin omatoiminen asentaminen vaatii jonkinlaista ymmärrystä tietokannoista tai vaikkapa WordPressin tiedostotasolla olevista asennustiedostoista. Mikäli sivustoa haluaa muokata paremmin omiin tarpeisiin sopivaksi olisi hyvä myös ymmärtää jotain CSS-merkkauskielestä. Välttämättä oman WordPress-sivuston perustaminen ei kuitenkaan vaadi paljoa, sillä joissakin kotimaisissa web-hotelleissa on olemassa valmiita helppokäyttöisiä toimintoja, joissa WordPress voidaan asentaa lähes nappia painamalla. Tällöinkin olisi hyvä olla jonkintasoinen ymmärrys esimerkiksi verkkosivujen tietoturvaan liittyen varsinkin, jos olet perustamassa verkkokauppaa.
Kohtuuhintaiset WordPress-kotisivut ja verkkokauppa yritykselle
Kun tavoitteena on saada aikaan kivan näköiset verkkosivut ja verkkokauppa, jotka molemmat ovat mobiiliyhteensopivat ja muutenkin optimoidut ja palvelevat asiakkaitasi pitkälle tulevaisuuteen, kannattaa suosiolla kääntyä ammattilaisen puoleen.

Hyvää WordPress-ekosysteemissä on se, että siihen löytyy paljon tekijöitä ja osaajia. Huonoa taas on se, että suuresta ja kirjavasta joukosta on vaikea löytää sopivaa vaihtoehtoa omiin tarpeisiin varsinkin, jos osa tarjouksessa puhutuista teknisistä asioista ovat vieraita ja vaikeaselkoisia. Osa kotisivujen tekijöistä saattaa olla pikemminkin harrastelijoita, jotka tekevät verkkosivuja eräänlaisena sivubisneksenä muiden päivätöiden ohessa. Osa tekijöistä saattaa olla WordPressin hyvin tuntevia, mutta hekään eivät ehkä osaa koodata itse, vaan tyytyvät valmiisiin teemoihin ja laajennuksiin. Osa tekijöistä taas on WordPress-ammattilaisia siinä mielessä, että he ovat erikoistuneet WordPress-toteutuksiin ja koodaavat itse kaiken sivuille tarvittavan. Koska tekijöitä on kaikenlaisia ja osa tekee pienemmällä ja osa isommalla työpanoksella, kotisivujen hinta voi vaihdella erittäin paljon riippuen siitä, kuka sivuja tarjoaa.
Halvin tarjous ei ole välttämättä ollenkaan paras, sillä siitä on voitu jättää pois erittäin oleellisia asioita, joista sivujen tekijä ei edes ole tietoinen (mobiiliyhteensopivuus, testaus, hakukoneoptimointi, latausnopeuden optimointi, esteettömyysvaatimukset ja GPDR jne.). Kotisivujen tarjouskilpailussa kannattaakin muistaa se tosiseikka, että vaikka joku toinen tekee sivut toista edullisemmin niin välttämättä työn jälkikään ei ole välttämättä ihan samantasoista!
Yksinkertaisen WordPress-sivuston pienelle yritykselle ja pienellä sisältömäärällä voi saada alle tuhannen euron, kun taas laajemmat ja erityisesti yrityksen tarpeisiin räätälöidyt kotisivut voivat maksaa tyypillisesti jotain 1000 – 4000 euron väliltä. Tuosta voi jo laskea yrityksen kotisivujen keskihinnaksi noin 2000 euroa. Mikäli verkkosivustoon kuitenkin halutaan liittää mukaan myös verkkokauppa niin se lisää kustannuksia ja saattaa tuplata hinnan. Toki verkkokaupan laajuus ja halutut ominaisuudet vaikuttavat paljon työmäärään ja sitä kautta verkkokaupan loppuhintaan.
On myös verkkosivustoja, jotka ovat pikemminkin räätälöityjä palvelukokonaisuuksia kuin perinteisiä yritys- tai tuotesivuja ja näitä sivuja varten täytyy koodata spesiaaleja ominaisuuksia, rajapintoja tai muita asioita, joita WordPressin ei löydy mistään vakiona. Tällöin tarvitaan osaava koodari ja koska työmäärä on iso, puhutaan helposti alkaen kymmenistä tuhansista euroista (vain taivas voi olla rajana toisessa ääripäässä). Hinnoissa on siis todella paljon vaihtelua sen mukaan, kuka sivuja tarjoaa mutta toisaalta myös se, mihin tarkoitukseen ja millä laajuudella sivut ollaan toteuttamassa.
Miksi verkkosivujen rakentaminen edes maksaa mitään, koska WordPress on ilmainen?
Jostain syystä osa ihmisistä kuvittelee verkkosivustojen syntyvän, kuin itsestään. Täytyy muistaa että, vaikka osa työkaluista olisivatkin ilmaisia niin osaavasta työvoimasta ja ajankäytöstä joutuu maksamaan. Tuskin maanrakentajakaan tulee sinulle pihatöitä ilmaiseksi tekemään, vaikka sinulla olisi tarjota hänelle ilmainen lapio. Samalla tavalla toimitaan myös WordPress-verkkosivujen rakentamisen suhteen.

Vaikka WordPress onkin itsessään ilmainen, sen ympärille muodostuu helposti muita hankintoja ja kuluja varsinaisen työvoiman ja ajankäytön lisäksi:
- Domainin eli verkkotunnuksen hankinta. Ellei kyse ole hieman erikoisemmasta domain-nimestä tai domain-päätteestä niin tämä on yleensä yksi verkkosivuston edullisimpia hankintoja. Tyypillisesti vapaana oleva domain maksaa vain kymmeniä euroja vuositasolla, mutta myytävänä voi olla myös useita tuhansia euroja maksavia ja erityisen haluttuja domain-nimiä ja -päätteitä, jotka saattavat olla jo varattuna.
- Kotimaisen web-hotellin eli palvelintilan hankinta. Web-hotelleja on joka lähtöön, mutta edullisimmillaan web-hotellin voi saada noin 100 € vuositasolla. Kannattaa välttää kaikista edullisimpia web-hotelleja, sillä sijoittamalla nopeampaan ja parempaan web-hotelliin saat nopeammin latautuvat kotisivut, enemmän levytilaa ja muita ominaisuuksia sekä yleensä myös paremman asiakastuen.
- Maksullisten lisäosien hankinta, ellei WordPress-sivujen tekijä rakenna toiminnallisuuksia itse.
- Maksullisten teemojen hankinta, ellei WordPress-sivujen tekijä rakenna teemaa itse.
- Suunnittelutyö, joka voi pitää sisällään esimerkiksi sivuston rakenteen suunnittelu tai vaikkapa yrityksen logon suunnittelun sekä muita graafisen puolen töitä.
- Valokuvien hankinta, jos halutaan ostaa vaikkapa fiiliskuvia kuvapankeista.
- Käännöstyöt mikäli tehdään monikieliset verkkosivut eikä kääntäminen onnistu itsenäisesti.
- Koodaustyö ja muu tekninen toteutus. Työvoima ja erityisesti ammattilaisen ajankäyttö maksaa aina jonkin verran, mutta ammattilaiseen kannattaa kuitenkin panostaa, jotta saat optimoidut ja kaikin puolin toimivat sivut.
- Verkkokaupan suunnittelu ja rakentaminen kotisivujen yhteyteen. Verkkokaupan yhteydessä muodostuu myös muita kuluja, kuten jonkin kotimaisen maksujärjestelmän integrointi ja maksullisten verkkokauppalaajennusten hankinta.
- Sivujen testaus, joka on nykyisin iso osa verkkosivujen rakentamista.
- Markkinointi tai muu mainonta, kun perustetaan uusi sivusto ja siihen tavoitella nopeasti paljon ihmisiä.
- WordPress-sivuston ylläpitopalvelu, jos tämäkin asia halutaan jättää ammattilaisten hoidettavaksi.
Asiakkaan tarpeisiin räätälöidyt WordPress-kotisivut
Laadukkaat ja toimivat verkkosivut ovat jokaisen menestyvän yrityksen peruspilari. Valitettavasti vain WordPress-tekijöitä löytyy joka lähtöön ja WordPress-kotisivujen hinta vaihtelee suuresti.

Eräs iso tekijä, joka vaikuttaa kotisivujen hintaan on se, että käyttääkö kotisivujen tekijä vain jotain ilmaista tai maksullista valmista teemaa, jota ehkä hieman muokataan asiakkaan näköiseksi. Tällöin kotisivujen työmäärä on pieni ja myös hinta on painettu alas. Tällaiset sivut ovat kuitenkin vain harvoin tehokkaasti optimoituja eivätkä ne välttämättä edes istu tilaajan brändiin visuaalisesti. Vaikka valmiitakin teemoja voi ainakin jossian määrin muokata esimerkiksi värien, fonttien ym. asioiden osalta, valmiissa teemoissa ja valmiissa laajennuksissa (varsinkin ilmaisissa) on usein paljon rajoitteita, joiden takia sivustosta ei saada tarkasti asiakkaan näköistä. Valmiit teemat ja laajennukset saattavat myös sisältää sellaisia asioita ja ominaisuuksia, joilla ei ole mitään käyttöä mutta joita ei voi kytkeä poiskaan. Tällaiset eivät ainakaan yhtään paranna latausnopeutta ja optimointia. Markkinoilla on myös suorastaan vaarallisen huonoja valmiita teemoja ja laajennuksia, jotka pahimmillaan altistavat tietoturvan.
Kun kotisivuja varten hankintaan ammattimainen koodari ja kotisivut (erityisesti niiden teema ja päivitysominaisuudet) koodataan itse tarkasti asiakkaan tarpeisiin sopivaksi, sivuilla ei ole mitään ylimääräistä, joka vaikeuttaa, rajoittaa tai hidastaa sivujen toimintaa. Itse koodatut ratkaisuvat ovat luonnollisesti paljon työläämpi ja siten kalliimpi vaihtoehto, kuin turvautuminen valmiisiin ulkoasuihin ja toiminnallisuuksiin. Itse koodatun teeman hyvä puoli on kuitenkin siinä, että periaatteessa mitään rajoitteita ei ole, vaan sivut voidaan tehdä täydellisen tarkasti noudattamalla asiakkaan toiveita. Sivut voidaan suunnitella, räätälöidä ja optimoida niin, että ne ensinnäkin näyttävät herkullisen hyviltä mutta toimivat virheettömästi kaikissa tilanteissa ja latautuvat nopeasti. Kaiken lisäksi itse koodattuja sivuja on myöhemmin helpompi laajentaa ja uudistaa, kun tekijä tuntee koodin. Edullisemmat valmiit teemat ja laajennukset saattavat riittää yrityksen alkuvaiheessa, mutta yritystoiminnan kasvaessa joudutaan pahimmillaan teetättämään kokonaan uudet sivut, kun ylläpito-ominaisuudet eivät enää riitä eivätkä valmiit laajennukset taivu uusiin ja kasvaneisiin tarpeisiin.
Kun puhutaan räätälöidyistä kotisivuista, yhteistyö aloitetaan usein ensin ulkoasun ja toiminnallisuuksien kartoittamisella ja suunnittelulla. Vasta, kun ulkoasu on valmis ja asiakkaan puolelta hyväksytty, voidaan aloittaa sivujen tekninen toteutus. Sivujen tekijä voi osallistua myös sisällöntuotantoon, mutta yleensä tämä ja asiakkaan tehtäväksi, sillä asiakas tuntee omat tuotteensa ja palvelunsa kaikista parhaiten. Jossain sopivassa vaiheessa sivut voidaan mobiilioptimoida, hakukoneoptimoida ja muutenkin viimeistellä. Lopuksi voidaan tarjota esimerkiksi muutaman tunnin konsultointi tai opastus siihen, että asiakas osaa jatkossa ylläpitää ja päivittää sivustoa täysin itsenäisesti. Koska mikään verkkosivusto ei ampaise suoraan Googlen hakutulosten kärkeen heti avauspäivänään, on mahdollista sopia sivujen tekijän kanssa myös sivuston markkinoinnista ja esimerkiksi Googlen avainsanamainonnasta tai some-kanavissa mainostamisesta. Valitettavasti työ ei lopu kokonaan sittenkään, kun sivut ovat jo toiminnassa, löytyvät hyvin hakukoneilla ja bisnes pyörii, sillä WordPress sekä sen teemat ja laajennukset muuttuvat koko ajan ja jonkun pitää huolehtia siitä, että sivusto on ajanmukainen eikä altistu esimerkiksi tieturvauhkille. Mikäli asiakas haluaa niin WordPress-sivuille voidaankin liittää erillinen maksullinen ylläpitopalvelu, jossa kotisivujen tekijä huolehtii sivuston ylläpidosta, päivityksistä, tietoturvasta ja varmuuskopioinnista. Näin taataan se, että hyvin alkanut bisnes ei kaadu kesken kaiken.