WordPress-historia ja uudet ominaisuudet

WordPress syntyi halusta tyylikkääseen ja hyvään arkkitehtuuriin perustuvaan henkilökohtaiseen julkaisujärjestelmään. WordPress on rakennettu PHP: lle ja MySQL: lle ja lisensoitu GPL: n mukaisesti. WordPressin juuret ja kehitys ulottuvat vuoteen 2001. Alkuperäisestä blogialustasta on kasvanut vuosien saatossa erittäin monipuolinen ja kiistatta maailman suosituin työkalu ja alusta verkkosivujen rakentamiseen.

Jaa tämä WordPress-sisältö

WordPressin julkaisivat 27. toukokuuta 2003 sen perustajat, amerikkalainen kehittäjä Matt Mullenweg ja englantilainen kehittäjä Mike Little. Seuraava 1.0-versio julkaistiin tammikuussa 2004 Miles Davis -jazzmuusikon nimisenä. Hauska yksityiskohta onkin se, että WordPress-ydinkehittäjät jakavat rakkauden jazzmusiikkiin ja kaikki WordPressin tärkeimmät julkaisut on nimetty WordPress-kehittäjien ihailemien jazzmuusikoiden nimen mukaisesti (sen lisäksi, että kullakin WordPress-julkaisulla on tietysti normaali versionumero). Alapuolelta löydät uutiset ja tiedotteet WordPressin uusiin ominaisuuksiin liittyen ja suluissa on maininta siitä, kenen jazzmuusikin kunniaksi WordPress-versio on nimetty.

WordPress 6.0 (Arturo O’Farrill)

WordPress-versiointi on tällä hetkellä menossa version 6 mukaisesti. Ensimmäinen 6.0-versio julkaistiin toukokuussa 2022 ja tämän jälkeen on ennättänyt jo ilmestyä esimerkiksi WordPress 6.1-versio.

WordPress 5.0 (Bebo Valdés)

WordPressin 5.0-versio julkaisiin joulukuussa 2018. Julkaisupäivämäärä sattui olemaan itse asiassa Suomen itsenäisyyspäivä. WordPress 5 oli todella iso muutos aiempaan, sillä sen mukana tuli täysin uusi sisältöeditori, jonka koodinimi oli Gutenberg. Sen avulla käyttäjät pystyivät luomaan kauniita asetteluja sisältölohkojen avulla.

Vanha WordPress-editori oli toimiva, joskin melko yksinkertainen. Uusi Gutenberg-editori on korvannus en lohkokäsitteellä, jossa sisältöön lisätään lohkoja (blokkeja), kuten kuvia, ääniä, videoita, gallerioita, kansikuvia, lainauksia, painikkeita jne. Samalla aiempi editori sai nimen Classic editor. Vanhan editorin voi edelleen asentaa laajennuksia, mutta WordPress on lopettanut vanhan editorin tukemisen, joten nykyisin kaikkien WordPress-käyttäjien tulisi käyttää Gutenberg-sisältöeditoria, joka sisältyykin vakiona kaikkiin uusiin WordPress-asennuksiin.