WordPressiä edeltävä järjestelmä oli nimeltään b2 ja sitä alettiin kehittämään jo vuonna 2001. Varsinaista WordPressiä on kehitetty vuodesta 2003 asti, kun sen perustajat, amerikkalainen kehittäjä Matt Mullenweg ja englantilainen kehittäjä Mike Little, julkaisivat 27. toukokuuta 2003 WordPressin ensimmäistä kertaa. WordPressin pääkehittäjän Matt Mullenwegin ystävä, Christine Selleck, keksi WordPress-nimen. Seuraava 1.0-versio julkaistiin tammikuussa 2004 Miles Davis -jazz-muusikon nimisenä. Hauska yksityiskohta onkin se, että WordPress-ydinkehittäjät jakavat rakkauden jazz-musiikkiin ja kaikki WordPressin tärkeimmät julkaisut on nimetty WordPress-kehittäjien ihailemien jazz-muusikoiden nimen mukaisesti (sen lisäksi, että kullakin WordPress-julkaisulla on tietysti normaali versionumero).
Alkujaan blogialustaksi luotu WordPress on kehittynyt tasaiseen tahtiin koko ajan. Alapuolelta löydät tarkempaa tietoa ja historiikkia WordPressin uusiin ominaisuuksiin liittyen. Listaus ei pyri olemaan täysin kattava, vaan siinä on kerrottu vain suurimmista uudistuksista ja muutoksista WordPressin perustamisesta nykyhetkeen. Otsikoiden suluissa on maininta siitä, kenen jazz-muusikin kunniaksi WordPress-versio on kulloinkin nimetty. Voit lukea tarkemmin WordPressin uudistuksista Uutiset-sivujen kautta.
WordPress 1.0 (Miles Davis)
WordPress 1.0 julkaistiin vuonna 2004. Tämä versio sisälsi perustoiminnallisuudet, kuten blogikirjoitusten julkaisemisen ja kommenttien hallinnan.
WordPress 1.2
WordPress 1.2 -version suuri uudistus oli laajennukset (Plugins), joka on edelleen käytössä nykyisessä WordPressissä.
WordPress 2.0 (Duke Ellington)
WordPress 2.0 julkaistiin vuonna 2005. Tämä versio toi mukanaan uuden käyttöliittymän, joka teki sivuston hallinnoinnista helpompaa. Lisäksi tähän versioon lisättiin uusia ominaisuuksia, kuten WYSIWYG-editori.
WordPress 2.1 ja 2.3
WordPress 2.1 -versio julkaistiin vuonna 2007 ja se esitteli muun muassa automaattitallennuksen. Vielä samana vuonna versiossa 2.3 mukaan tulivat muun muassa selkokieliset osoitteet.
WordPress 3.0 (Thelonious Monk)
WordPress 3.0 julkaistiin vuonna 2010. Tämä versio toi mukanaan monia uusia ominaisuuksia, kuten monisivuiset mallipohjat, uudistetun käyttöliittymän ja uuden oletusteeman. Tämä versio myös yhdisti WordPressin ja WordPress MU:n. Yksi tärkeimmistä uudistuksista oli kuitenkin Custom Post Type, joka mahdollista muidenkin sisältöjen kehittämisen, kuin vain sivut ja artikkelit. Samalla WordPressin suosio alkoi olla jo merkittävä, sillä WordPressin markkinaosuus maailman verkkosivuista oli tuolloin jo noin 12 %.
WordPress 3.4, 3.7 ja 3.8
Vuonna 2012 versiossa 3.4 esiteltiin Mukautin (Theme Customizer) teemojen visuaalista muokkausta varten. Vuonna 2013 esitelty versio 3.7 taas mahdollisti sen, että WordPress pystyi lataamaan ja asentamaan tietoturvapäivitykset itsenäisesti. Saman vuoden versiossa 3.8 uusittiin käyttöliittymää niin, että se oli responsiivinen ja toimi hyvin esimerkiksi mobiili- ja tablet-laitteilla. Vuonna 2014 versiossa 3.9 esiteltiin pieni mutta kätevä uudistus, sillä artikkelin yhteydessä olevan kuvan kokoa voitiin nyt skaalata suoraan hiirellä vetämällä.
WordPress 4.0 (Benny Goodman)
WordPress 4.0 julkaistiin vuonna 2014. Tämä versio toi mukanaan uuden käyttöliittymän, joka teki sivuston hallinnoinnista entistä helpompaa. Lisäksi tähän versioon lisättiin uusia ominaisuuksia, kuten upotettu mediaeditori.WordPress mahdollisti nyt esimerkiksi YouTube-videoiden upottamisen suoraan sisältöön.
WordPress 5.0 (Bebo Valdés)
WordPress 5.0 julkaisiin joulukuussa 2018. Julkaisupäivämäärä sattui olemaan itse asiassa Suomen itsenäisyyspäivä. WordPress 5 oli todella iso muutos aiempaan, sillä sen mukana tuli täysin uusi sisältöeditori, jonka koodinimi oli Gutenberg. Samalla esitetliin uusi teema: Twenty Nineteen.
Melko mahtipontisesti kirjapainon keksijän mukaan nimetyn Gutenberg-sisältöeditorin avulla käyttäjät pystyivät luomaan kauniita asetteluja sisältölohkojen avulla. Vanha WordPress-editori oli toimiva, joskin melko yksinkertainen. Uusi Gutenberg-editori esitteli täysin uuden konseptin, jossa kukin yksittäinen sisältö tunnettiin nimellä lohko tai blokki (block). Siinä sivujen ja artikkeleiden sisältöön lisättiin sisältölohkoja, kuten kuvia, ääniä, videoita, gallerioita, kansikuvia, lainauksia, painikkeita jne. Samalla aiemmin käytössä ollut editori sai uuden nimen Classic editor. Koska muutos aiempaan editoriin oli valtava, Gutenbergistä löytyi alkuun valtava määrä bugeja. Suurin osa kehitysaikana Guttenbergia kokeilleista ihmisistä antoikin sille arvostelussa vain yhden tähden. Vielä esimerkiksi versio 5.0.2 korvasi 73 bugia ja versio 5.0.3 vielä 44 bugia, jotka suurimmaksi osaksi liittyivät juuri Gutenbergiin. Vanhan editorin pystyi tuollan ja vielä tälläkin hetkellä asentamaan ja ottamaan käyttöön, mutta koska WordPress on nykyisin jo lopettanut vanhan editorin tukemisen, kaikkien WordPress-käyttäjien tulisi tällä hetkellä käyttää Gutenberg-sisältöeditoria. Luonnollisesti se sisältyy jo vakiona kaikkiin uusiin WordPress-asennuksiin.
WordPress 5.9 (Joséphine)
Vuoden 2022 alussa tammikuussa esitetliin WordPressin versio 5.9, juuri ennen siirtymistä 6-sarjaan. Siinä mukaan tuli ensimmäisen kerran ns. site-editing-ominaisuus Beta-versiona, jossa teemaa voidaan muokata Gutenberg-lohkojen avulla ilman PHP-koodausta. Samalla tätä uutta ominaisuutta varten esiteltiin uusi teema: Twenty Twenty-two.
WordPress 6.0 (Arturo O’Farrill)
WordPress 6.0-versio julkaistiin toukokuussa 2022. Tämän jälkeen on saapunut uusia versioita. Tätä historiikkia kirjoittaessa on menossa jo WordPressin versio 6.4.2.
WordPress 6.1 (Misha)
Vuoden 2022 marraskuussa saapuneessa WordPress 6.1 -versiossa esitetliin uusi teema Twenty Twenty-three. Siinä oli 10 kpl erilaista variaatiota teeman ulkoasusta yhden ja saman teeman sisällä. Muutokset ja parannukset koskivat erityisesti blokkiteemojen muokkaamista, mutta pieniä muutoksia oli tullut myös sivujen ja blokkien asetuksiin. Lisäksi uuden teeman etsimisessä apuna olevaan suodattimeen lisättiin vaihtoehtoja nimenomaan blokkiteemojen löytämiseksi.
WordPress 6.2 (Eric Dolphy)
Vuoden 2022 maaliskuussa saapunut WordPress 6.2 -versio sai lähinnä blokkiteemoihin liittyvä korjauksia ja parannuksia. Muita uudistuksia olivat kuitenkin uusi Häiriötön-tila (Distraction Free) sivujen ja artikkeleiden kirjoittamisessa ja mahdollisuus hakea ja lisätä kuvia ilmaiseksi ja vapaasti Openverse-muotoisena. Blokkien tyylejä oli nyt mahdollista kopioida blokista toiseen ja Media-sivulla kunkin median yhteyteen lisättiin Lataa tiedosto -komento (Download file).
WordPress 6.5 (Regina)
Vuoden 2024 huhtikuussa saapunut WordPress 6.5 -versio toi jälleen kerran nimenomaan lohkoteemoihin liittyviä uudistuksia ja parannuksia, kuten fonttikirjaston ja tyyliversiot. Myös Gutenberg-lohkot, kuten Kansi (Cover), saivat parannuksia. Lohkoille pystyi nyt lisäämään varjon ja kaikki lohkot pystyi nyt nimeämään kustomoidulla nimellä Asiakirjan yleiskatsaus -luettelossa (Document Overview). Ylipäänsä pieniä parannuksia tuli hyvinkin moneen paikkaan WordPressin sisällä, joskaan mikään ei muuttunut täysin radikaalisti.
WordPressin tulevat päivitykset ja muutokset
Ohessa on lista tulevista WordPress-päivityksistä ja niiden ajankohdista:
- WordPress 6.6 – heinäkuu 2024
- WordPress 6.7 – marraskuu 2024