Mikä on WooCommerce?
WooCommerce on WordPressin suosituin verkkokauppalisäosa ja yksi suosituimmista WordPress-lisäosista muutenkin. Nykyisin noin 28 % kaikista internetin verkkokaupoista on toteutettu WooCommercen avulla ja siitä on tullut ainakin WordPressin ensisijainen verkkokauppa-alusta. WooCommercen kilpailijoita ovat ainakin Shopify, Magento, Wix Stores, OpenCart ja Prestashop. Yleisesti ottaen WooCommerce on suositeltavin verkkokauppa kaikenlaisiin tilanteisiin ja erityisesti silloin, kun perustetaan kohtuullisen kokoinen kotimaan markkinoille suunniteltu verkkokauppa. Jos kyse on huomattavasti laajasta kaupasta, jossa on vähintäänkin tuhansia tuotteita, verkkokaupan valinta voi kohdistua Magenton puoleen. Voit lukea itselle sopivan verkkokauppa-alustan valinnasta tarkemmin Mixtumin verkkosivuilta.
Verkkosivustoja (noin kpl) | Prosenttiosuus (noin %) | |
WooCommerce | 27 100 | 2.7 % |
Shopify | 20 900 | 2,0 % |
Magento | 8 300 | 0,8 % |
Wix Stores | 4 300 | 0,4 % |
WordPressin tavoin WooCommerce tarvitsee palvelimen eli web-hotellin, jossa verkkokauppaa pyöritetään. Koska WooCommerce on WordPressin lisäosa eikä itsenäinen verkkokauppa, WooCommerce asennetaan käytännössä sellaiselle palvelimelle, johon on jo asennettu WordPress. Halutessa yrityksen verkkosivut ja verkkokauppa voidaan tietysti asentaa myös eri palvelimelle ja eri domain-osoitteisiin eli kaupan ei tarvitse olla osa perussivustoa. Tällöin tarvitaan kaksi erillistä WordPress-asennusta.
WooCommerce-verkkokaupan ominaisuudet
WooCommercen avulla voidaan vakiona myydä sekä fyysisiä tuotteita, palveluja että ladattavia tuotteita. Tärkeimmät WooCommerce vakio-ominaisuudet ovat:
- Ilmainen ja avoimeen lähdekoodin pohjautuva järjestelmä
- Toimii suomenkielisenä
- Hakukoneystävällinen rakenne
- Helppokäyttöinen hallintapaneli
- Laajennettavissa ja muokattavissa
Maksullisilla lisäosilla (tai itse koodaamalla) WooCommercen peruspakettiin saadaan mukaan uudenlaisia tuotetyyppejä, kuten ajanvaraukseen tai vuokraukseen perustuvia palveluita, jäsenyyteen perustuvia kursseja ja valmennuksia yms. Lisäosat voivat myös tuoda täysin uusia ominaisuuksia, kuten uusia maksutapoja, parempaa analytiikkaa, parempia myyntiraportteja, toimituskulujen automaattisia laskureita jne. Ohessa vain muutamia ominaisuuksia, joita WooCommercen peruspakettiin on mahdollista lisätä:
- Valmiit maksujärjestelmät (luottokorttimaksut, mobiilimaksut yms.)
- Verkkokaupan monikielisyys ja kieliversiot
- Toimituskulujen automaattinen laskuri
- Tilausten lähetysjärjestelmä (Shipit, OP-paketti)
- Ajanvarauskalenteri
- Jäsenyyksiin perustuva hinnoittelu
- jne.
Paljonko WooCommerce maksaa? WooCommercen hinta?
WooCommerce pohjautuu WordPressin tavoin avoimeen lähdekoodiin, joten sen lataaminen, käyttö ja päivittäminen on ilmaista. Toisin sanoen WooCommercessa itsessään ei ole mitään kiinteitä kuluja, lisenssimaksuja tai muita maksuja. Kuitenkin käytännössä oman verkkokaupan pyörittäminen vaatii jonkin verran investointeja, joten aivan ilmaisesta verkkokaupasta on turha haaveilla.

Verkkokaupan palvelimen ja domain-nimen hankinnan lisäksi kuluja tulee siitä, kun otetaan käyttöön jokin sopiva kotimainen maksujärjestelmä, joka mahdollistaa esimerkiksi verkkopankkien ja luottokorttien käytön maksuvälineenä. Vakio-maksutapana WooCommercessa kun on vain lähinnä lasku ja pankkisiirto. Itsessään ilmaiseen WooCommerceen on saatavilla pienempiä maksullisia lisäosia, jotka laajentavat WooCommercen perusominaisuuksia. Menestyvä verkkokauppa vaatiikin nykyisin tuen monille erilaisille maksutavoille, kuten verkkopankille, korttimaksuille ja mobiilimaksuille. Markkinoilla on useita eri maksujärjestelmiä, kuten Paytrail, Checkout ja Klarna, jotka tuovat lisää maksutapoja WooCommerceen. Nämä palvelut voivat olla käytönnössä laajennuksia WooCommerceen, mutta palvelut ovat maksullisia ja ne pitää tilata suoraan maksuvälittäjältä itseltään. Kyseessä voi olla joko kiinteään kuukausimaksuun perustuva veloitus myydyistä tuotteista riipumatta, myyntiprovisio myytyjen tuotteiden mukaisesti tai näiden kahden tavan yhdistelmä. Lopuksi, WooCommerce-verkkokaupan suunnittelu ja rakentaminen on aivan oma prosessinsa, joka voidaan toteuttaa sellaisenaan ja yksistään tai osana yrityksen WordPress-sivujen suunnittelua ja rakentamista.
WooCommerce-verkkokaupan rakentaminen
Vaikka WooCommerce onkin itsessään ilmainen niin toimivan ja menestyvän verkkokaupan suunnittelu, rakentaminen ja optimointi vaatii osaamista ja työtä. WooCommercen vakio-ominaisuuksilla verkkokauppa saadaan toki jo pystyyn, mutta erottuvalle verkkokaupalle tarvitaan graafista suunnittelua ja muutakin suunnittelua ja toteutusta. Mixtum on toteuttanut ja toteuttaa edelleen koko ajan erilaisia ja eri kokoluokan WooCommerce-verkkokauppoja asiakkaan tarpeisiin räätälöitynä.


Mixtum suunnittelee ja toteuttaa kaikenlaiset WooCommerce-verkkokaupat. Markkinoilla on suoraan WooCommercea varten suunniteltuja valmiita maksullisia teemoja, mutta parasta on, kun verkkokauppa suunnitellaan alusta alkaen ja räätälöidysti omalla ulkoasulla, teemalla ja toiminnoilla. Valmiiksi rakennettu teema voi toki toimia etenkin verkkokaupan alkuvaiheessa, kun toiminta on pienimuotoista ja käytössä on vain pieni budjetti mutta, kun bisnes kasvaa, valmis teema voi alkaa rajoittaa verkkokaupan ja sen toiminnallisuuksien laajentamista. Viimeistään tässä kohtaa kannattaa miettä räätälöidyn verkkokaupan toteuttamista.
WooCommercen vakio-ominaisuuksien laajentaminen tulee varmasti jossain kohtaa tarpeeseen. Markkinoilla on lukuisia hyviä maksullisia WooCommercen lisäosia, joissa täytyy kuitenkin maksaa jotain vuosittain eli kyseessä ei ole pelkkä kertaostos. Koska WooCommerce on 100% muokattavissa vapaan lähdekoodin ansiosta, siihen on mahdollista koodata mukaan liki millaisia asioita tahansa. Koodaavan ammattilaisen kertalasku tulee olemaan tällaisesta koodaustyöstä varmasti paljon suurempi, kuin jonkin valmiin maksullisen lisäosan asentaminen, mutta toisaalta vuosittaisia kiinteitä kuluja ei tule ja kaiken lisäksi itse koodattu omainaisuus on räätälöity juurikin kauppiaan tarpeiden mukaisesti.
Räätälöidyn WooCommerce-toteutuksen hinta riippuu loppupeleissä ihan siitä miten kauppa toteutetaan, millainen työmäärä suunnitteluun ja toteutukseen tarvitaan sekä millainen laajuussa verkkokaupalla on tuotteiden osalta. Jos lisäksi tehdään monikielinen verkkokauppa niin luonnollisesti työmäärä kasvaa entisestään. Kaiken lisäksi verkkokaupasta täytyy huolehtia siinä missä WordPressistäkin. Kun verkkokauppaan on tallennettu asiakkaiden tietoja ja rahaa liikkuu ostosten aikana, kannattaa kiinnittää huomiota tietoturvaan, varmuuskopiointiin ym. asioihin. Tämän takia tarjoammekin kaikkiin WordPress-toteutuksiin edullista WordPress-ylläpitopalvelua. Verkkokauppaa kannattaa ajatella autona, joka vaatii tarkistuksia ja huoltoa aika-ajoin. Ajanmukaiseen, toimivaan ja turvalliseen verkkokauppaan kannattaa ehdottomasti panostaa, sillä se voi olla tärkein myyntikanavasti nyt ja tulevaisuudessa.
Jos tarvitset WooCommerce-verkkokaupan, kannattaa olla rohkeasti yhteydessä niin voimme keskustella ja suunnitella kauppaa yhdessä niin, että siitä tulee juuri sinun tarpeisiin ja sinun budjetille sopiva.
WooCommerce-koulutus ja WooCommerce-kurssit
Mixtum tarjoaa monipuoliset mutta edulliset WooCommerce-kurssit ja muut WooCommerce-aiheiset verkkokauppakoulutukset. Tarjolla on kaikille avoimia WooCommerce-kursseja sekä lähi- että etäkoulutuksina, mutta on myös mahdollista pyytää tarjous omasta räätälöitystä WooCommerce-yksityiskoulutuksesta. Yksityiskoulutus voidaan järjestää joko etänä verkon välityksellä tai halutessa paikan päällä asiakkaan omissa toimitiloissa.
Kurssikalenterista ei juuri nyt löytynyt kursseja tähän aiheeseen liittyen, mutta voit tarkistaa ajanmukaisen tilanteen Mixtumin kurssikalenterista.