WordPressin markkinaosuus ja kilpailijat
Matt Mullenweg ja Mike Little julkaisivat ensimmäisen WordPress-version vuonna 2003 ja kuten sanonta kuuluu niin loppu on historiaa. Tällä hetkellä WordPress on selkeällä erolla maailman suosituin alusta verkkosivujen luomiseen ja sen suosio vain kasvaa koko ajan. WordPressin markkina-asema on suorastaan ylivoimainen, sillä noin 43% kaikista maailman nettisivuista on rakennettu WordPressiä käyttäen. Muihin kilpaileviin sisällönhallintajärjestelmiin verrattuna WordPressin markkinaosuus on noin 65%. Vaikka markkinoilla onkin paljon kilpailijoita, kuten Drupal, Joomla, Wix, Weebly, Squarespace ja monia muita, WordPress kasvattaa silti markkinaosuuttaan vuosi vuodelta ja sen etumatka kilpailijoihin kasvaa entisestään.
% kaikista maailman verkkosivuista | % julkaisujärjestelmistä | |
WordPress | 43 | 65 |
Joomla | 2,6 | 4,6 |
Drupal | 1,7 | 3,0 |
Squarespace | 1,5 | 2,7 |
Wix | 1,3 | 2,3 |
Miksi WordPress on paras?
Välttämättä WordPress ei ole vakio-ominaisuuksiltaan paras kaikessa, mutta se on kyllin hyvä ja monipuolinen kaikilla osa-alueilla. Lisäksi WordPressin vakio-ominaisuuksia voidaan aina laajentaa. Tässä muutamia muitakin muita syitä siihen miksi WordPress on niin suosittu ja miksi se kannattaisi ottaa käyttöön:
- WordPress ei itsessään maksa mitään. Maksuttomassa verkkopalvelussa voisi antaa anteeksi jonkin verran puutteita, ongelmia tai suoranaisia virheitä, mutta WordPress tarjoaa ilmaiseksi kehittyneen, monipuolisen, toimivan ja helppokäyttöisen alustan, joka on vielä laajennettavissa ja räätälöitävissä omaan käyttöön sopivaksi.
- WordPress on saatavilla monella eri kielellä, myös suomeksi!
- WordPress taipuu moneen. Voit rakentaa WordPressillä yrityksen kotisivut, henkilökohtaisen blogisivuston, verkkokaupan tai periaatteessa millaisen verkkosivuston tai verkkopalvelun tahansa.
- WordPressin on laajennettavissa ja siihen voidaan hankkia ja asentaa sekä ilmaisia että maksullisia laajennuksia (lisäosia). Laajennuksilla laajennetaan WordPressin vakio-ominaisuuksia.
- WordPressiin on saatavilla kymmeniä tuhansia ilmaisia ja maksullisia ulkoasuja eli teemoja. Olipa oma tarve sivuille millainen tahansa, siihen todennäköisesti löytyy jokin hyvä valmiiksi suunniteltu ja luotu teema.
- Kuka tahansa voi laittaa WordPress-verkkosivut pystyyn hyvinkin nopeasti. Monissa web-hotelleissa WordPress voidaan asentaa kirjaimellisesti nappia painamalla.
- WordPress on lähtökohtaisesti suorituskykyinen, hakukoneystävällinen ja turvallinen. Lisäksi kaikkia vakio-ominaisuuksia (suorituskyky, hakukoneoptimointi, tietoturva ym.) voidaan vielä parantaa entisestään laajennusten avulla.
- WordPressiä kehitetään jatkuvasti lisää, joten se muuttuu ja paranee koko ajan. Toisin sanoen sen tulevaisuuskin on turvattu.
WordPress-teemat eli valmiit ulkoasut
WordPress-kotisivut rakennetaan käyttämällä teemaa, joka luo eräänlaiset raamit sivuston rakenteelle ja ulkoasulle. Teema (theme) on siis visuaalinen rakenne ja ulkoasu (värit, typografia jne.), jonka päälle nettisivut luodaan ja kasataan. Jos myöhemmässä vaiheessa halutaan vaihtaa teemaa, luotu sisältö pysyy samana, mutta sisällön ulkoasu vaihtuu.
Helpoimmillaan voidaan valita jokin valmis ilmainen tai maksullinen teema, mutta on myös mahdollista rakentaa ja kehittää aivan omia teemoja. Valmiiksi rakennettu teema on nopea tapa päästä vauhtiin ja koska WordPressiin löytyy kymmeniä tuhansia valmiita teemoja, niistä pitäisi löytyä jokaisella jotakin. Välttämättä teeman ei tarvitse istua omiin tarpeisiin suoraan, sillä teemoja voidaan myös jonkin verran kustomoida ja laajentaa. Valmisteemoissa ulkoasu on melko pitkälti jo ennalta määrätty, joskin sitä voi teemasta riippuen vähintäänkin hieman muuttaa. Ilmaisissa teemoissa teemaa ei voi juurikaan muokata, mutta maksullisissa teemoissa erilaisia muokkausominaisuuksia voi olla vaikka kuinka paljon. Jos taas luodaan ja kehitetään aivan oma teema, teeman muokkausominaisuuksia ei niinkään tarvita, koska teemahan on jo lähtökokohtaisesti suunniteltu ja kehitetty toivottua ulkoasua ja tarpeita varten. Tarvittaessa muutokset ja uudistukset koodataan suoraan teemaan. Tällöin teema ei sisällä mitään turhia ja ylimääräisiä ominaisuuksia ja se sekä toimii nopeasti että on myös helpommin ylläpidettävissä.
Eri teemat eroavat ulkoasun lisäksi myös ominaisuuksiltaan. Kun etsitään sopivaa valmisteemaa, ei kannata tuijottaa vain teeman ulkoasua. Ulkoasua pääsee vähintäänkin jossain kohtaa ja jollain tapaa itse muuttamaan, mutta teeman suuremman rakenteen ja ominaisuuksien muuttaminen tai lisääminen voi olla teemasta riippuen haastavampaa. Kannattaa siis lähtökohtaisesti valita ominaisuuksiltaan omaan tarpeeseen sopiva teema ja pyrkiä tämän jälkeen tekemään tarvittavat ulkonäkömuokkaukset erikseen. Verkkokauppaa varten kannattaa tietysti jo valita jokin sellainen teema, joka tukee WooCommerce-verkkokauppaa jne. Jos valitun teeman värejä, fontteja ja muita ulkoasuseikkoja ei pääse muuttamaan suoraan teeman omilla työkaluilla, on mahdollista tehdä muutoksia teeman CSS-merkkaukseen tai luoda jopa kokonainen lapsiteema yms. Nämä voivat kuitenkin olla paljon haastavampia varsinkin henkilöille, joille verkkosivujen koodaustekniikat eivät ole tuttuja.
Laajennukset eli lisäosat
WordPressille on saatavilla kymmeniä tuhansia sekä ilmaisia että maksullisia lisäosia eli laajennuksia (plugins), joiden avulla WordPressin vakio-ominaisuuksia voidaan laajentaa ja parantaa. Mikäli tietotaitoa riittää niin WordPressin lisäosia on myös mahdollista koodata itse.
WordPressin lisäosa voi liittyvä vaikkapa kuvakaruselliin, galleriaan, yhteydenottolomakkeisiin, varmuuskopiointiin, hakukoneoptimointiin tai vaikka verkkokauppaan. Lisäksi tarjolla on sekä ilmaisia että maksullisia valmiita lisäosia ja kuka tahansa koodaustaitoinen voi myös kehittää itse omia lisäosia. Tyypillisesti lisäosan kehittäjä tarjoaa sekä ilmaisversiota että maksullista versiota siten, että käyttäjät pääsevät tutustumaan lisäosaan ja sen perusominaisuuksiin ilmaisversiolla. Ilmaisella lisäosilla pääsee tavallisesti jo hyvin alkuun, mutta mikäli pidit lisäosasta ja haluat siihen lisää ominaisuuksia ja hienosäätöjä, voit selvittää maksullisen version lisäominaisuudet ja kustannuksen. Huomaa, että moni maksullinen lisäosa maksaa jotain per vuosi siksi, että saat lisäosaan kehitetyt uudet ominaisuudet ja tietoturvapäivitykset jatkossakin. Näin ollen sitoudut maksulliseen lisäosaan pidemmäksi aikaa. Taitava koodari tekee tekee itse räätälöityihin verkkosivuihin kaikki tarvittavat omainaisuudet/lisäosat, joten vaikka kertakustannus olisikin tällöin suurempi, se on kuitenkin rakennettu nimenomaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti ja voi myös olla pitkässä juoksussa kokonaishinnaltaan edullisempi ratkaisu. Toinen ongelma on se, että WordPressiin valmiiksi rakennetut laajennukset tukevat harvoin suomenkielistä WordPressiä. Mikäli sinulla on suomenkielinen WordPress, kaikki lisäosaan liittyvät asiat ja ominaisuudet saattavat kuitenkin olla englanniksi mikä tekee sivujen päivittämisestä sekavampaa.
Periaatteessa jokainen koodaustaitoinen henkilö voi rakentaa WordPressiin lisäosia ja laittaa ne jakoon joko ilmaiseksi tai maksua vastaan. Koska tekijöitä on kuitenkin joka lähtöön, on saatavilla sekä toimivia ja turvallisia vaihtoehtoja että sellaisia, joita ei ole kunnolla testattu ja jotka pahimmassa tapauksessa rikkovat koko sivuston! Kannattaa aina tarkistaa muutama asia ennen lisäosan asentamista: 1) millaisen arvosanan lisäosa on saanut tähtiarvostelussa, 2) milloin lisäosa on viimeksi päivitetty ja 3) onko lisäosa yhteensopiva sinun WordPress-version kanssa. Huonosti tehdyt tai päivittämättä jääneet lisäosat saattavat aiheuttaa tietoturvariskin varsinkin, jos lisäosan valmistaja (kehittäjä) ei ole sitä itsekään tarkistanut ja päivittänyt pitkään aikaan. Hyvät muistisäännöt lisäosien asentamisen ja päivittämisen suhteen ovat ne, että 1) lisäosat kannattaa tietoturvan takia pitää aina ajan tasalla ja 2) sinun kannattaa ottaa aina varmuuskopio ennen lisäosien asentamista tai edes niiden päivittämistä. WordPressin omat päivitykset tarkistetaan huolellisesti ja WordPressin päivittämisen ei pitäisi koskaa aiheuttaa ongelmia. Jos kuitenkin jokin lisäosa tai teema ei toimi yhdessä WordPressin uusien päivitysten kanssa, lopputuloksena saattaa olla paha ristiriita tai jopa sellainen tekninen ongelma, joka rikkoo sivuston kokonaan. Jos sinulla on virhetilanteessakin edelleen pääsy WordPressin sisään ja pääset poistamaan lisäosan, sivusto todennäköisesti herää taas henkiin.
Lisäosista kannattaa myös muistaa sama asia, joka liittyy älypuhelintenkin aplikaatioihin: mitä enemmän ja varsinkin mitä huonompi lisäosia asennat (tuntemattomien tekijöiden huonoja arvosanoja saaneita lisäosia) niin sitä suurempi on riksi siihen, että jokin menee pieleen. Ei kannata asentaa liikaa lisäosia, sillä tällä voi olla myös vaikutusta sivuston latausnopeuteen ja toimivuuteen. Varsinkaan ei kannata asentaa kahta samantyyppistä lisäosaa samalle sivustolle, sillä ne saattavat alkaa riitelemään keskenään ja aiheuttaa virhetilanteen. Eli vain yksi tietoturvalaajennus, vain yksi hakukoneoptimointilaajennus jne. Kun haet lisäosia sopivalla hakusanalla, parhaat ja suositummat lisäosat kyllä löytävät tiensä listan kärkisijoille.