WordPress 6.1 ja uudet ominaisuudet

Julkaistu: 22.11.2022 kategorioissa: WordPress uudet ominaisuudet

WordPressin pääjulkaisut nimetään aina jonkun tunnetun jazz-muusikon nimen mukaan. Loppuvuoden 2022 iso WordPress-päivitys on saanut inspiraationsa jazzpianisti Mihail ”Misha” Alperinin elämästä ja työstä. Ukrainalaissyntyinen Misha esitteli jazzyhtyeiden töitä maailmanlaajuisesti ja häntä juhlitaan Moskovan taidetrion perustajajäsenenä. WordPressin 6.1 ”Misha” -päivitys parantaa verkkosivuston vakautta, suorituskykyä ja käytettävyyttä. Lisäksi WordPress-käyttäjät saavat parantuneita ominaisuuksia ja pieniä hienosäätöjä, jotka on suunnattu erityisesti sisällön tuottamiseen. Misha on vuoden 2022 viimeisin pääjulkaisu ja WordPressin seuraava pääjulkaisu on suunniteltu vuoden 2023 puolelle.

 

Jaa tämä WordPress-sisältö

Twenty Twenty-Three -teema

WordPress 6.1 ja lohkomallit

WordPress tarjoaa uuden Twenty Twenty-Three -nimisen oletusteeman. Tämä uusi teema on oletusarvoisesti hyvin minimalistinen ja näyttää lähinnä tyhjältä paperilta. Se kuitenkin sisältää 10 erillistä tyylimuunnelmaa, joista käyttäjät voivat valita mieleisensä. WordPressin tyyleihin perustuvat teemat esiteltiin jo WordPressin 5.9 ja 6.0 -julkaisuissa, mutta uusi oletusteema toimii kymmenellä erilaisella saavutettavalla (accessibility ready) -tyylillä, jotka kaikki ovat täysin muokattavissa WordPressin omalla lohkoeditorilla. Käyttäjät voivat siis valita ja muokata sivuston ulkoasua valmiiden tyylimallien avulla, vaikka käytössä on koko ajan yksi ja sama teema. Twenty Twenty-Three -teema tulee myös muutamalla esimääritetyllä fontilla, joita eri tyylimuunnelmat käyttävät. Näitä fontteja voidaan käyttää myös tavallisten sivujen ja artikkeleiden yhteydessä.

Lohkoteemojen ja lohkomallien uudistukset ja parannukset

Lohkoihin perustuvissa teemoissa, kuten Twenty Twenty-Three, voidaan luoda ja muokata sivun rakenteellisia osia, kuten esimerkiksi ylä- ja alatunnisteita. Nämä ovat lohkomalleja eli valmiiksi määriteltyjä asetteluja lohkoille. WordPressin versiosta 6.1 lähtien käyttäjät voivat luoda mukautettuja lohkomalleja suoraan WordPressin sisällä ilman tarvetta muokata teeman tiedostoja. Samalla kaikki uudet teemat tulevat sisältämään valmiiksi header– ja footer-lohkomallit. Lohkoihin perustuvat teemat ja lohkomallit voivat olla hankalia WordPressin peruskäyttäjille, mutta Twenty Twenty-Three -teema voi olla sopiva sellaiselle, joka haluaa rakentaa verkkosivuston kokonaan ja alusta alkaen nimenomaan WordPressin oman lohkoeditorin avulla.

WordPress 6.1 -versio tarjoaa useita uusia ja muuttuneita ominaisuuksia lohkoihin perustuviin teemoihin ja lohkomalleihin liittyen, mutta tämä artikkeli ei käsittele niitä tämän tarkemmin. Kannattaa tutustua asiaan syvällisemmin WordPressin omilla kotisivuilla.

WordPress 6.1 – mitä muuta uutta?

Kuten jo aiemmin todettiin, WordPress 6.1 -version parannukset liittyvät erityisesti suorituskykyyn ja vakauttamiseen, mutta myös muita asioita ja yksityiskohtia on muutettu siellä täällä. Osa muutoksista on varsin kosmeettisia, kuten vaikkapa se, että sekä sivuillla että artikkeleilla aiemmin ollut Tila ja Näkyvyys -paneeli (Status & Visibility) on nyt nimetty uudella nimellä: Yhteenveto (Summary). Lisäksi osa uudistuksista voi olla melko huomaamattomia ja niihin saattaa tottua jo ihan huomaamatta. Helposti saatetaan kuvitella, että näinhän asia on aina ollut, vaikka kyseessä olisikin aivan uusi ominaisuus. Alla on muutamia poimintoja uusista ja muuttuneista ominaisuuksista. Tarkempi listaus löytyy luonnollisesti WordPressin omilta kotisivuilta.

Tila ja Näkyvyys -paneeli (Status & Visibility) on nyt nimellä: Yhteenveto (Summary). Samalla aiemmin erillisinä paneeleina olleet paneelit Sivupohja (Template) ja Kestolinkki (Permalinks) ovat siirretty Yhteenveto-paneelin sisälle.

WordPress 6.1 yhteenveto

WordPressin työkalupaneeli sivun yläosassa sisältää Tiedot-paneelin (Information), joka taas esittää tietoa sivun sisällöstä. Paneeli kertoo sivulla olevan sanojen, merkkien, otsikoiden, kappaletekstien ja lohkojen lukumäärän sekä arvion siitä, kuinka kauan sisällön lukemiseen kuluu aikaa.

WordPress 6.1 ja Tiedot-paneeli

Lohkojen asetuksissa on nyt kaksi uutta asetuskohtaa: Näytä painikkeiden tekstit (Show button text labels) ja Avaa aina listanäkymänä (Always open list view). Näistä esimmäinen muuttaa työkalurivillä olevat kuvakkeet teksteiksi ja jälkimmäinen avaa listanäkymän aina automaattisesti, kun siirrytään sivun tai artikkelin sisälle. Kumpikaan ominaisuuksista ei ole oletusarvoisesti valittuna.

WordPress 6.1 ja lohkojen kuvakkeet ja tekstit

Lohkoryhmien lukitukseen on tullut uusia ominaisuuksia. Kun luodaan ryhmälle lukitus, WordPress kysyy halutaanko lukita kaikki ryhmän elementit samalla kertaa.

WordPress 6.1 ja lohkojen lukitseminen

Lista (List) on parantunut ja tullut monipuolisemmaksi. Listan jokainen yksittäinen rivi on nyt periaatteessa oma lohkonsa, joten listan rivien sijaintia voi viedä ylös ja alas listan sisällä. Aiemmin listan yksittäisiä kohteita piti siirtää ”leikkaa ja liimaa” -menetelmällä. Luonnollisesti myös kokonaisen listan sijaintia voidaan yhä muuttaa muun sisällön seassa ylä- ja alasuunnassa.

Lainaus (Quote) on parantunut, sillä nyt lainauksen sisään voidaan lisätä muita lohkoja sisäkkäisesti. Näin ollen lainaus voi sisältää vaikkapa otsikon tai periaatteessa minkä tahansa muun lohkon.

Kansilohkoon (Cover) on tullut pieni lisäys ja nyt kannen kuvaksi voidaan valita suoraan artikkelikuva (Featured image). Jos sisällön artikkelikuva on jo aiemmin asetettu, kuva alkaa näkyä heti kannen sisällä.

WordPress 6.1 tuo moneen lohkoon tarjolle uuden Dimensions-asetuskohdan, jonka sisältä löytyy Reuna (Padding) ja Säde (Border). Reunan avulla voidaan lisätä tyhjää lohkon ympärille ja Säteen avulla voidaan pyöristää lohko. Molemmissa asetuksissa on vakiona päällä lukkokuvake, joka tekee säädön jokaiselle sivulle. Jos tämän lukituksen ottaa pois, kunkin sivun säädön voi tehdä erikseen. Huomaa, että nämä uudet asetuskohdat eivät toimi vielä aivan kaikkien lohkojen kanssa eivätkä ne näy sinulla mahdollisesti ollenkaan, jos käytössäsi on hyvinkin vanha teema. Uusia ominaisuuksia voi testailla ertityisesti uuden Twenty Twenty-three -teeman tai osittain myös astetta vanhemman Twenty Twenty-Two -teeman kanssa.

Kuvaan (Image) on tullut pieniä hienosäätöjä. Kun sisältöön luodaan kuvalohko, kuvan ominaisuudet (esim. Kaksisävyinen suodatin, Duotone Filter) näkyvät jo ennen kuvan valitsemista. Aiemmin nämä asetukset näkyivät vasta silloin, kun kuva oli jo valittu.

Uuden teeman etsimisessä voidaan suodattaa esille vain nimenomaan lohkoihin ja lohkomalleihin perustuvia teemoja.

WordPress-koulutus ja WordPress-kurssit

Suomen parhaat WordPress-kurssit ja WordPress-koulutuspalvelut! Osallistu avoimelle WordPress-velhon peruskurssille, WordPress-velhon jatkokurssille tai WooCommerce-velhon verkkokauppakurssille. Alapuolelta löydät tulossa olevat kurssit, mutta koko kurssitarjonnan voi tarkistaa Velhon kurssikalenterista. Voit myös pyytää tarjouksen WordPress- tai WooCommerce-aiheisesta yksityiskoulutuksesta sinulle räätälöidyllä sisällöllä ja ajankohdalla.
Lue lisää

WordPress-velhon jatkokurssi 22-23.8.2024

WordPress-velhon jatkokurssi on etäkoulutus verkon välityksellä siten, että voit osallistua kurssille vaikkapa kotoa käsin, kunhan sinulla on tietokone ja nettiyhteys käytössäsi. Täm…

Lue lisää

WordPress-velhon peruskurssi 26-27.9.2024

WordPress-velhon peruskurssin etäkoulutus on tuhti paketti kaikille verkkosivujen rakentamisesta ja ylläpidosta kiinnostuneille. Voit osallistua kurssille vaikkapa kotoa k…

Julkaisuun liitetyt avainsanat

2023 lohko lohkomalli misha wordpress 6.1